3 Tips om een speelhoek in de woonkamer stijlvol te maken

3 Tips om een speelhoek in de woonkamer stijlvol te maken

Een van de grootste ergernissen in mijn interieur, sinds ik moeder ben, is het rondslingerende speelgoed. Het ligt altijd overal, heeft niet de kleuren die ik graag in mijn interieur zie en verstoort daarmee het rustige beeld. Toch mag het er van mij zeker zijn, want ik vind het heerlijk als mijn zoontje lekker kan spelen en tegelijkertijd bij ons in de woonkamer is. Dus voor alle ouders die graag een speelhoek voor de kinderen in de woonkamer hebben, geef ik hierbij een drietal tips hoe je dit leuk voor de kinderen, maar vooral ook leuk voor jezelf houdt. Een speelhoek, maar dan stijlvol.

Andere ouders herkennen dit vast wel: overal ligt er speelgoed van je kind, maar het past alles behalve bij jouw interieur. Begrijp me niet verkeerd; ik vind het heerlijk dat mijn zoontje lekker bij ons in de woonkamer kan spelen, maar door al het kleurrijke speelgoed wordt het rustige plaatje in huis uit evenwicht gebracht. Daarom heb ik een speelhoek gecreëerd, die zowel leuk als stijlvol is, en deel ik 3 tips hoe jij dit ook kunt doen!

Stijlvolle speelhoek woonkamer - speelhuisje met zitzak

#1 Maak optimaal gebruik van de ruimte

Welke ruimte heb je tot je beschikking? Denk niet alleen in de breedte, maar benut ook vooral de muren. Er is tegenwoordig zo veel leuk wandspeelgoed dat weinig vloeroppervlak geen belemmering hoeft te zijn!

Heb je juist een smalle, lange ruimte over? Dan kun je prima werken met een groot werkblad en daaronder bergruimte creëren, bijvoorbeeld.

Beschik je over de luxe van veel vloeroppervlak? Dan kun je zelfs gaan denken aan leuke (stijlvolle) items als een glijbaan, speelhuisje of ballenbak. Zelfs ik ben overstag gegaan en heb een ballenbak aangeschaft. Wel met ballen die in het kleurenpalet van mijn interieur passen, uiteraard.

Speelhoek in de woonkamer - interieurontwerp - Kelly Interieurdesign

#2 Blijf binnen het kleurenpalet dat je vooraf maakt

Met een speelhoek in de woonkamer, creëer je de meeste rust als je vooraf een kleurenpalet samenstelt en je daar vervolgens ook aan houdt. Als je bijvoorbeeld, net als ik, van lichte, zachte en warme kleuren houdt, ga dan niet voor een speeltafel in primaire kleuren. De kans dat je je hieraan gaat storen in de loop van tijd, is erg groot. Tuurlijk, kinderen houden van felle/opvallende kleuren, dus je zult er niet aan ontkomen. Maar probeer het speelgoed en items die in het zicht staan, zoals een keukentje en opbergbakken, zo veel mogelijk aan te passen aan het samengestelde kleurenpalet.

Is een item niet in de kleur die je zoekt? Dan is het tegenwoordig heel normaal en extra leuk om het (tweedehands) item te restylen naar eigen smaak. Niet in een creatieve bui? Er zijn aanbieders, zoals ToysRestyled, die dit voor jou doen. Je kiest eerst welke kleuren/materialen je wil en zij zorgen er vervolgens voor dat jouw nieuwe keukentje, tafeltje of bureau een nieuwe uitstraling krijgt.

Speelhoek - kantoor - ontwerpstudio KELLY

#3 Creëer overzicht door voldoende bergruimte

Je kind denkt er vast anders over, maar speelgoed past vaak níet in het interieur. Daarom is het fijn dat je het kunt opbergen wanneer er niet mee gespeeld wordt. Ook voor het opbergen zijn er mogelijkheden genoeg. IKEA heeft bijvoorbeeld veel opties, vaak met zelf te kiezen/aanpassen frontjes. Maar je kunt natuurlijk ook zelf iets maken of laten maken door een vakman/-vrouw.

Extra leuk en functioneel is om de opbergfunctie te combineren met een praktische functie. Plaats bijvoorbeeld een verticale plank op twee lage kastjes en maak er op die manier een werkbank/bureautje van. Of creëer een opklapbaar tafeltje in een hoge kast, zodat je die kunt uitklappen als je de deuren van de kast opent. Als de kast dicht is, is dus ook het tafeltje uit het zicht én bespaar je ruimte.

Creatieve hulp nodig?

Ik kan hier nog heel veel over schrijven, maar wil het vooral praktisch en overzichtelijk houden. Ik hoop dat ik jou met deze tips op ideeën heb gebracht. Mocht je hulp willen voor een stijlvolle speelhoek in jouw woonkamer, dan is een inspiratiesessie een idee! Ik kom naar jou toe en samen bekijken we coronaproof de mogelijkheden. Na afloop krijg je een samenvatting van wat we hebben besproken, de mogelijkheden en ideeën, zodat je zelf gericht aan de slag kunt met de speelhoek.

Stijlvolle speelhoek in de woonkamer met deze IKEA DUKTIG hack


Mini make-over voor minder dan €60,-

mini make-over woonkamer - eindresultaat
VOOR
resultaat mini lente make-over woonkamer
NA
Haal de lente in huis

Je woonkamer een (mini) make-over geven, maar hier niet te veel aan uitgeven? Ik haalde de lente in huis voor minder dan €60,- inclusief behang materiaal. Door deze blog hoop ik je te inspireren om zelf aan de slag te gaan met kleur, printjes en DIY projectjes om de lente in huis te halen. 

Behang op rol uitproberen

Behang

Behang is een effectieve en vrij snelle manier om je interieur een heel andere sfeer te geven. In eerste instantie werd ik verliefd op een mooi, maar erg duur textuur behang gemaakt van plantaardige vezels. Ons kleine wandje zou alleen al €200,- aan behang gaan kosten en aangezien ik het liefst elk jaar een nieuw printje of kleurtje aan wanden geef, leek mij dit niet zo verstandig. Na wat speurwerk op internet liep ik tegen dit behang aan met het fijne prijsje van (in de aanbieding) €16,- per rol. Aangezien er geen stalenservice beschikbaar was, besloot ik de rollen te bestellen en thuis wel te zien of het daadwerkelijk wat was. Zo niet, dan is het ook zo weer retour gestuurd. Gelukkig was dit behang een schot in de roos en kon ik direct aan de slag. Dit testte ik overigens door de rollen voor de aan te passen wand te plaatsen en zelf wat afstand te nemen. Zo kun je inschatten of de kleuren bij de rest van je interieur passen en of je de print mooi vindt.  

Tip: zie je een behang dat je mooi vindt, maar boven je budget is? Ga dan online op zoek naar aanbiedingen of een vergelijkbaar behang van een ander merk. Er zijn zo veel aanbieders binnen handbereik door internet en (inter)nationale bezorging. Er is altijd wel een vergelijkbare (vaak niet zo perfect als je eerste keuze) print te vinden. Mijn behang komt bijvoorbeeld van een Duits merkje. 

Afplakken spiegel voor het verven - mini lente make-over
Spiegel andere kleur geven - spuitbus

Accessoires in de make-over 

Bij een make-over horen natuurlijk ook ‘nieuwe’ accessoires. In plaats van nieuwe items aan te schaffen, gaf ik de al aanwezige accessoires een nieuw leven. De ronde metalen spiegel van woood leent zich perfect voor een nieuw laagje verf. Dit lukt het best met een spuitbus die je voordelig koopt bij de bouwmarkt of extra budgetvriendelijk bij de action (rond de €2,-). Even afplakken en gaan. 

Het wandplankje is de MOSSLANDA van IKEA en had eigenlijk een zwarte afwerking. Omdat ik met deze mini-make over juist voor een luchtigere sfeer wilde gaan en binnen met met buiten wil verbinden, koos ik ervoor deze wit te schilderen. De primer en aflak had ik nog in huis, maar ook hiervan kun je online veel voordelige, kleine verpakkingen vinden. Geen zin in dubbel lakken? Dan is bijvoorbeeld Flexa mooi makkelijk een oplossing. Dit is grondverf en aflak in een. 

Uitproberen kleur bij het behang

Uitproberen!

Tip bij het doorvoeren van (kleur) veranderingen in je interieur: probeer uit! Tegenwoordig kun je van zo veel merken kleine probeer verpakkingen of staaltjes aanschaffen/aanvragen. Door deze aan de gewenste muur te bevestigen, zie je wat deze kleur in de ruimte doet. Omdat ik niet zeker wist of de gekozen kleur goud/messing mooi uit zou komen bij dit behang heb ik een A4’tje voor de helft gespoten en op de muur gehangen. Met wat inlevingsvermogen kun je dan inschatten wat dit met je ruimte doet. 

resultaat mini lente make-over woonkamer

Styling

Om de mini make-over budgetvriendelijk te houden zijn er een aantal styling opties. 

  • Ga met een creatieve bril op opzoek naar items in andere ruimtes die je kunt gebruiken om je hoekje op te frissen. Bijvoorbeeld een wijnfles waar je een (droog)bloem in kwijt kunt, een mooi bord dat je als accessoire tegen de wand bevestigd of een oude mand die als nieuwe plantenpot kan dienen. 
  • Struin sites af die vintage interieur items aanbieden als je zelf geen zin hebt om in een tweedehands winkel te snuffelen. Reliving.nl is zo een voorbeeld. Zij bieden een platform voor kopers en verkopers van duurzame, vintage interieur items. Ook ik verzorg hier een ‘curated by‘ pagina met leuke vintage Treasures. Pluspunt: je kunt je item ook laten bezorgen. 
  • Probeer je vriendinnen te strikken voor een interieur item ruil, zo heb je beide iets nieuws, zonder de portemonnee te hoeven trekken. 
  • Geef de accessoires die je al had hangen, staan of liggen een andere kleur. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je vrijwel alle materialen een ander kleurtje geven. 

Wandplank pampus en rotan schaal


DIY festival wegwijzer

Benieuwd hoe jij ook zo een gave wegwijzer voor jouw feestje maakt? Hieronder vind je het stappenplan voor deze DIY. 

DIY Festival wegwijzer maken

Stap 1: bepaal het aantal faciliteiten waar je op de wegwijzer naar wil verwijzen. Bepaal ook de hoogte en breedte van je totale wegwijzer en verdeel vervolgens de afmetingen over het benodigde aantal bordjes.

Bordjes DIY wegwijzer

Stap 2: zaag het benodigde aantal bordjes op maat. Je kunt ervoor kiezen de pijlen op de bordjes te tekenen, maar je kunt de bordjes zelf ook een pijlvorm geven door de hoeken van een korte zijde in een punt te zagen. Schuur na het zagen de hoekjes glad en indien je de bordjes nog gaat schilderen: schuur de vlakke zijdes licht op, zodat de verf beter hecht. 

Pijlen voor de DIY wegwijzer

Stap 3: bepaal daarna wat voor lettertype je op je wegwijzer wilt. Online zijn oneindig veel lettertype te vinden. Zo kun je de tekst in het gewenste lettertype natekenen op je bordjes. 

Pijlen DIY wegwijzer beschrijven

Stap 4: om de wegwijzer wat gezelliger te maken en ‘m te laten aansluiten op je thema, versier je de bordjes. Je kunt hierin natuurlijk zelf bepalen hoe gek je het maakt. 

Bevestigen pijlen op wegwijzer DIY en versieren

Stap 5: wanneer alles droog is bevestig je de bordjes/pijlen op een stok. Je kunt hiervoor een oude bezemsteel gebruiken of bij de bouwmarkt een ronde (of vierkante) stok op gewenste lengte halen. Vervolgens schroef of kit je de bordjes vast op de stok en kun je ‘m plaatsen waar je wilt. 

DIY Festival wegwijzer maken