mini make-over woonkamer - eindresultaat
VOOR
resultaat mini lente make-over woonkamer
NA
Haal de lente in huis

Je woonkamer een (mini) make-over geven, maar hier niet te veel aan uitgeven? Ik haalde de lente in huis voor minder dan €60,- inclusief behang materiaal. Door deze blog hoop ik je te inspireren om zelf aan de slag te gaan met kleur, printjes en DIY projectjes om de lente in huis te halen. 

Behang op rol uitproberen

Behang

Behang is een effectieve en vrij snelle manier om je interieur een heel andere sfeer te geven. In eerste instantie werd ik verliefd op een mooi, maar erg duur textuur behang gemaakt van plantaardige vezels. Ons kleine wandje zou alleen al €200,- aan behang gaan kosten en aangezien ik het liefst elk jaar een nieuw printje of kleurtje aan wanden geef, leek mij dit niet zo verstandig. Na wat speurwerk op internet liep ik tegen dit behang aan met het fijne prijsje van (in de aanbieding) €16,- per rol. Aangezien er geen stalenservice beschikbaar was, besloot ik de rollen te bestellen en thuis wel te zien of het daadwerkelijk wat was. Zo niet, dan is het ook zo weer retour gestuurd. Gelukkig was dit behang een schot in de roos en kon ik direct aan de slag. Dit testte ik overigens door de rollen voor de aan te passen wand te plaatsen en zelf wat afstand te nemen. Zo kun je inschatten of de kleuren bij de rest van je interieur passen en of je de print mooi vindt.  

Tip: zie je een behang dat je mooi vindt, maar boven je budget is? Ga dan online op zoek naar aanbiedingen of een vergelijkbaar behang van een ander merk. Er zijn zo veel aanbieders binnen handbereik door internet en (inter)nationale bezorging. Er is altijd wel een vergelijkbare (vaak niet zo perfect als je eerste keuze) print te vinden. Mijn behang komt bijvoorbeeld van een Duits merkje. 

Afplakken spiegel voor het verven - mini lente make-over
Spiegel andere kleur geven - spuitbus

Accessoires in de make-over 

Bij een make-over horen natuurlijk ook ‘nieuwe’ accessoires. In plaats van nieuwe items aan te schaffen, gaf ik de al aanwezige accessoires een nieuw leven. De ronde metalen spiegel van woood leent zich perfect voor een nieuw laagje verf. Dit lukt het best met een spuitbus die je voordelig koopt bij de bouwmarkt of extra budgetvriendelijk bij de action (rond de €2,-). Even afplakken en gaan. 

Het wandplankje is de MOSSLANDA van IKEA en had eigenlijk een zwarte afwerking. Omdat ik met deze mini-make over juist voor een luchtigere sfeer wilde gaan en binnen met met buiten wil verbinden, koos ik ervoor deze wit te schilderen. De primer en aflak had ik nog in huis, maar ook hiervan kun je online veel voordelige, kleine verpakkingen vinden. Geen zin in dubbel lakken? Dan is bijvoorbeeld Flexa mooi makkelijk een oplossing. Dit is grondverf en aflak in een. 

Uitproberen kleur bij het behang

Uitproberen!

Tip bij het doorvoeren van (kleur) veranderingen in je interieur: probeer uit! Tegenwoordig kun je van zo veel merken kleine probeer verpakkingen of staaltjes aanschaffen/aanvragen. Door deze aan de gewenste muur te bevestigen, zie je wat deze kleur in de ruimte doet. Omdat ik niet zeker wist of de gekozen kleur goud/messing mooi uit zou komen bij dit behang heb ik een A4’tje voor de helft gespoten en op de muur gehangen. Met wat inlevingsvermogen kun je dan inschatten wat dit met je ruimte doet. 

resultaat mini lente make-over woonkamer

Styling

Om de mini make-over budgetvriendelijk te houden zijn er een aantal styling opties. 

  • Ga met een creatieve bril op opzoek naar items in andere ruimtes die je kunt gebruiken om je hoekje op te frissen. Bijvoorbeeld een wijnfles waar je een (droog)bloem in kwijt kunt, een mooi bord dat je als accessoire tegen de wand bevestigd of een oude mand die als nieuwe plantenpot kan dienen. 
  • Struin sites af die vintage interieur items aanbieden als je zelf geen zin hebt om in een tweedehands winkel te snuffelen. Reliving.nl is zo een voorbeeld. Zij bieden een platform voor kopers en verkopers van duurzame, vintage interieur items. Ook ik verzorg hier een ‘curated by‘ pagina met leuke vintage Treasures. Pluspunt: je kunt je item ook laten bezorgen. 
  • Probeer je vriendinnen te strikken voor een interieur item ruil, zo heb je beide iets nieuws, zonder de portemonnee te hoeven trekken. 
  • Geef de accessoires die je al had hangen, staan of liggen een andere kleur. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je vrijwel alle materialen een ander kleurtje geven. 

Wandplank pampus en rotan schaal