3 Tips om een speelhoek in de woonkamer stijlvol te maken

Een van de grootste ergernissen in mijn interieur, sinds ik moeder ben, is het rondslingerende speelgoed. Het ligt altijd overal, heeft niet de kleuren die ik graag in mijn interieur zie en verstoort daarmee het rustige beeld. Toch mag het er van mij zeker zijn, want ik vind het heerlijk als mijn zoontje lekker kan spelen en tegelijkertijd bij ons in de woonkamer is. Dus voor alle ouders die graag een speelhoek voor de kinderen in de woonkamer hebben, geef ik hierbij een drietal tips hoe je dit leuk voor de kinderen, maar vooral ook leuk voor jezelf houdt. Een speelhoek, maar dan stijlvol.

Andere ouders herkennen dit vast wel: overal ligt er speelgoed van je kind, maar het past alles behalve bij jouw interieur. Begrijp me niet verkeerd; ik vind het heerlijk dat mijn zoontje lekker bij ons in de woonkamer kan spelen, maar door al het kleurrijke speelgoed wordt het rustige plaatje in huis uit evenwicht gebracht. Daarom heb ik een speelhoek gecreëerd, die zowel leuk als stijlvol is, en deel ik 3 tips hoe jij dit ook kunt doen!

Stijlvolle speelhoek woonkamer - speelhuisje met zitzak

#1 Maak optimaal gebruik van de ruimte

Welke ruimte heb je tot je beschikking? Denk niet alleen in de breedte, maar benut ook vooral de muren. Er is tegenwoordig zo veel leuk wandspeelgoed dat weinig vloeroppervlak geen belemmering hoeft te zijn!

Heb je juist een smalle, lange ruimte over? Dan kun je prima werken met een groot werkblad en daaronder bergruimte creëren, bijvoorbeeld.

Beschik je over de luxe van veel vloeroppervlak? Dan kun je zelfs gaan denken aan leuke (stijlvolle) items als een glijbaan, speelhuisje of ballenbak. Zelfs ik ben overstag gegaan en heb een ballenbak aangeschaft. Wel met ballen die in het kleurenpalet van mijn interieur passen, uiteraard.

Speelhoek in de woonkamer - interieurontwerp - Kelly Interieurdesign

#2 Blijf binnen het kleurenpalet dat je vooraf maakt

Met een speelhoek in de woonkamer, creëer je de meeste rust als je vooraf een kleurenpalet samenstelt en je daar vervolgens ook aan houdt. Als je bijvoorbeeld, net als ik, van lichte, zachte en warme kleuren houdt, ga dan niet voor een speeltafel in primaire kleuren. De kans dat je je hieraan gaat storen in de loop van tijd, is erg groot. Tuurlijk, kinderen houden van felle/opvallende kleuren, dus je zult er niet aan ontkomen. Maar probeer het speelgoed en items die in het zicht staan, zoals een keukentje en opbergbakken, zo veel mogelijk aan te passen aan het samengestelde kleurenpalet.

Is een item niet in de kleur die je zoekt? Dan is het tegenwoordig heel normaal en extra leuk om het (tweedehands) item te restylen naar eigen smaak. Niet in een creatieve bui? Er zijn aanbieders, zoals ToysRestyled, die dit voor jou doen. Je kiest eerst welke kleuren/materialen je wil en zij zorgen er vervolgens voor dat jouw nieuwe keukentje, tafeltje of bureau een nieuwe uitstraling krijgt.

Speelhoek - kantoor - ontwerpstudio KELLY

#3 Creëer overzicht door voldoende bergruimte

Je kind denkt er vast anders over, maar speelgoed past vaak níet in het interieur. Daarom is het fijn dat je het kunt opbergen wanneer er niet mee gespeeld wordt. Ook voor het opbergen zijn er mogelijkheden genoeg. IKEA heeft bijvoorbeeld veel opties, vaak met zelf te kiezen/aanpassen frontjes. Maar je kunt natuurlijk ook zelf iets maken of laten maken door een vakman/-vrouw.

Extra leuk en functioneel is om de opbergfunctie te combineren met een praktische functie. Plaats bijvoorbeeld een verticale plank op twee lage kastjes en maak er op die manier een werkbank/bureautje van. Of creëer een opklapbaar tafeltje in een hoge kast, zodat je die kunt uitklappen als je de deuren van de kast opent. Als de kast dicht is, is dus ook het tafeltje uit het zicht én bespaar je ruimte.

Creatieve hulp nodig?

Ik kan hier nog heel veel over schrijven, maar wil het vooral praktisch en overzichtelijk houden. Ik hoop dat ik jou met deze tips op ideeën heb gebracht. Mocht je hulp willen voor een stijlvolle speelhoek in jouw woonkamer, dan is een inspiratiesessie een idee! Ik kom naar jou toe en samen bekijken we coronaproof de mogelijkheden. Na afloop krijg je een samenvatting van wat we hebben besproken, de mogelijkheden en ideeën, zodat je zelf gericht aan de slag kunt met de speelhoek.

Stijlvolle speelhoek in de woonkamer met deze IKEA DUKTIG hack