Tuinstyling Ibiza tuin - Kelly Interieur Design - Veranda 2

Tuininspiratie: op vakantie in eigen tuin

Weet je wat ik zo fijn vind aan op vakantie gaan naar bijvoorbeeld Ibiza, Mallorca en Barcelona?! Sowieso de zon die daar vaker schijnt dan in Nederland, maar vooral de leuk ingerichte ontbijt-, lunch- en dinerspots! Van deze plekjes krijg ik direct een vakantiegevoel; ik word er vrolijk van, voel me ontspannen en geniet van alles om mij heen. En dat zette mij aan het denken: ‘waarom zou ik dit vakantiegevoel niet meenemen naar huis?!’

Dus dat heb ik gedaan! Ik heb mijn tuin omgetoverd tot een fijn plekje en nu kan ik het vakantiegevoel ook thuis beleven. En dat kun jij ook. In dit blogartikel vertel ik hoe jij in een paar stappen jouw Hollandse tuin omtovert tot een zomerse tuin vol vakantievibes.

Tuinstyling Ibiza tuin - Kelly Interieur Design - Tuinbank close

Moodboard: hoe ziet jouw zomerse tuin eruit?

Het begint met de vraag: hoe ziet jouw zomerse tuin vol vakantievibes er voor jou uit? Houd jij van felle kleuren, zoals geel à la Cubaanse stijl, of ben je meer van de aardetinten? Jouw droomtuin breng je in beeld met een moodboard. Je kunt bijvoorbeeld een moodboard maken op Pinterest  of – net zoals ik – tijdschriften doorbladeren voor inspiratie. En die inspiratie kan van alles zijn: foto’s, sferen, kleuren, quotes … verzamel alles wat jou inspireert voor je tuin, zonder al te veel na te denken. Erna ga je pas filteren.

Bekijk je verzamelde inspiratie en probeer een patroon te ontdekken. Zie je bepaalde materialen vaker terugkomen? Of ontdek je een voorkeur voor één of meerdere kleuren? Schrijf alles op wat meer dan twee of drie keer terugkomt, zodat je dit later verder kunt aanvullen met beelden en informatie.

Tuinstyling Ibiza tuin - Kelly Interieur Design - Hangmat

Bepaal de indeling

De juiste sfeer begint met de juiste indeling. Wat je vaak ziet in een standaard Hollandse tuin is een lange eettafel met zes stoelen, een apart zitje en een paar planten … maar wat zijn je behoeften? Wat wil je doen in je tuin? Met wie ben je? Welk gevoel wil je oproepen?

Door vanuit je behoeften de tuin in te delen, ontdek je de ideale zoneverdeling en routing. Zoneverdeling en routing gaan erover hoe jij een ruimte gebruikt en deze zo slim mogelijk indeelt. Stel, jij vindt het heerlijk om je dag te beginnen met een kop koffie in het ochtendzonnetje en je weet dat de zon als eerste rechts in jouw tuin schijnt … dan maak je daar een fijn plekje. Door op deze manier naar je tuin te kijken, zal de indeling precies bij jouw behoeften passen.

Wij hebben veel verschillende zitjes in onze tuin. Wij vinden het bijvoorbeeld heerlijk om een warme zomerdag af te sluiten met uitzicht op het kanaal. Lekker naar het kalme water kijken met een achtergrondmuziekje … en als ik even wat meer privacy wil, kan ik uit het zicht op onze vaste buitenbank relaxen. Gezellig samen borrelen doen we aan de eettafel in het middagzonnetje en ons zitje onder de veranda is ideaal als het wat frisser wordt of als je even uit de zon wilt.

Tuinstyling Ibiza tuin - Kelly Interieur Design - Loungeplek

Het kiezen van materialen

Het kiezen van de juiste materialen klinkt misschien als een open deur, maar ik zie dat veel mensen nog traditionele keuzes hierin maken. Denk aan zwarte of grijze tegels, (Douglas) houten schuttingen en betonlook plantenbakken. Niets mis mee, maar deze materialen roepen waarschijnlijk geen vakantiegevoel bij je op.

Pak je moodboard erbij en ontdek de materialen die hierop terugkomen. Wat voor stijl zie je? Kijk hoe je deze in jouw tuin kunt verwerken. Heb je bijvoorbeeld een schutting? Misschien kun je deze schilderen of beitsen in een pakkende kleur. Of kies in plaats van de 60 x 60 cm betonlook tegels een keer voor Spaanse, Marokkaanse of Portugese tegels.

Materialen hebben zo’n grote impact op de sfeer en uitstraling van je tuin. Als je niet in één keer je tuin kunt aanpakken, kijk dan hoe je de materialen wel al kunt verwerken. In onze tuin zag je bijvoorbeeld een groot gedeelte van een muur met rode bakstenen. Niet echt de stijl die paste bij de Spaanse tuin die ik wilde creëren. We hebben deze muur grof gestuukt en een warme zandtint gegeven. Dit was even een investering, zowel qua tijd als geld, maar het creëerde wel gelijk een hele andere sfeer.

Een ander voorbeeld is onze veranda. Deze was helemaal van hout en kwam hierdoor vrij kolossaal op mij over. Ik miste de ‘beachlook’ waarnaar ik juist zo op zoek was en daarom besloot ik het plafond te bekleden met gebleekt jute doek. Door deze (kleine) aanpassing veranderde in één keer de hele uitstraling. In plaats van een veranda heb ik nu een luxe ligbed … net zoals op het strand!

Tuinstyling Ibiza tuin - Kelly Interieur Design - Tuinbank overview

Styling van je tuin

Iets wat je misschien niet zo snel doet, is het stylen van je tuin met accessoires. Wanneer het mooi weer wordt halen we de kussens en het tafelkleed weer naar buiten, maar daar blijft het vaak bij. Want we hebben nou eenmaal niet zo veel mooie dagen in Nederland en daarom zou meer styling zonde zijn. Toch?

Ik snap de gedachte, maar het is zeker wel de moeite waard! Details maken juist een tuin af. Denk maar aan programma’s, zoals VTwonen en Eigen Huis & Tuin; je ziet allerlei mooie en sfeervolle tuinen voorbijkomen, maar hoe hebben zij die gecreëerd? Natuurlijk door de juiste aankleding, maar ook zeker door gebruik te maken van accessoires. Styling is misschien ‘maar’ 20% van het eindresultaat, maar zonder die 20% zal het voelen alsof er iets ontbreekt in je tuin.

Denk even terug aan die fijne vakanties waar ik dit blogartikel mee begon; wat zie jij voor je? De lantaarntjes op tafel, het vloerkleed onder die prachtige loungestoel in de hoek, de opvallende DIY plantenbakken … zoals Charles Eames mooi zei: “The details are not the details. They make the design”. Styling maakt het totaalplaatje af, dus trek je niets aan van een slechte zomer en geniet optimaal van jouw nieuwe tuin!

“The details are not the details. They make the design.” – Charles Eames

Zorg dus voor een kist of ton met accessoires die je ’s ochtends makkelijk pakt om alles even op de juiste plek te zetten en waarin je ’s avonds alles weer kunt opbergen. Een kleine moeite, waarvan je enorm gaat genieten.  

Items die naar mijn mening niet mogen missen in een zomerse tuin:

  • Een buitenkleed voor een fijn loungehoekje;
  • Kussentjes op je loungebank in de accentkleur van jouw kleurenpalet;
  • Lantaarntjes, lampionnen of andere sfeervolle verlichting voor ’s avonds;
  • Een groot tafelkleed (niet zo’n plastic variant, maar een mooie die je graag tevoorschijn tovert);
  • Bijzettafeltjes bij elke zithoek.

Style jouw tuin dit voorjaar met deze gids en geniet van een zomerse tuin het hele jaar door! Let op: vanaf dan wordt jouw tuin dé plek voor barbecues en borrels.

Voordat je aan de slag gaat met je tuin, is het leuk om een ‘voor’ en ‘na’ foto te maken. Op deze manier zie je pas echt de transformatie! Ik ben nu al benieuwd naar het resultaat; deel ‘t vooral met me via Instagram. Heel veel succes en plezier!

Tuinstyling Ibiza tuin - Kelly Interieur Design - Veranda

Get started: online workshop

Vind je het toch nog lastig om de juiste sfeer of uitstraling te bepalen voor jouw tuin? In mijn online workshop help ik je stap voor stap met jouw moodboard, zodat jij de tuin van je dromen kunt creëren!