Tips om rust en harmonie te creëeren met een opgeruimd huis

Zou jij ook willen dat jouw huis er net zo perfect en opgeruimd uitzag als al die interieurplaatjes op Instagram en in woonbladen? Of was je ooit blij met je interieur, maar ‘zie’ je dit niet meer door al het rondslingerende ’spul’? Ik ging in gesprek met Maaike Fris, opruimcoach en de eerste KonMari-consultant™ in Nederland voor dé tips om zelf jouw huis overzichtelijk en netjes te maken… en dit vooral zo te houden. Want door rust en harmonie in huis kan jouw interieur weer stralen en krijgt het de aandacht dat het verdient!

Rust en overzicht

We weten allemaal dat die perfecte plaatjes een momentopname zijn en dat er ook in deze huizen gewoon geleefd wordt, maar het blijft een aantrekkelijk beeld. Want ‘een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd’. Tenminste, zo denk ik erover. En daarom ga ik in mijn interieurontwerpen altijd uit van de kracht van eenvoud, met de focus op rust en overzicht. Maaike richt zich op diezelfde pijlers en helpt jou rust en harmonie (terug) te brengen in jouw huis en daarmee in jouw hoofd. Want eerlijk, is eerlijk: ook al verlangen we naar rust en overzicht, niet iedereen wordt blij van opruimen. En dan is hulp meer dan welkom!

Rust en overzicht in huis - opruimen KonMari-methode - Kelly Interieurdesign

Dus Maaike, waar komt jouw passie voor organiseren/opruimen vandaan? 

“Al zo lang ik me kan herinneren vind ik opruimen het allerleukst om te doen. Ik denk dat ik van jongs af aan al een bepaald inzicht heb hoe kamer/kasten/lades zo optimaal mogelijk ingedeeld kunnen worden. Ook was ik vroeger vaak bezig met het herorganiseren en opnieuw inrichten van mijn eigen slaapkamer en kasten (en stiekem ook die van mijn zusjes). Tijdens mijn studie ruimde ik vaak eerst mijn kamer op voordat ik begon met leren, want dan kon ik mij beter concentreren. Eigenlijk ben ik er dus altijd al mee bezig geweest, maar waar het precies vandaan komt weet ik niet. En nog steeds word ik er heel blij van als een kamer/kast/lade van ongeordend naar geordend gaat; van zo’n transformatie kan ik echt genieten!”

Wat is volgens jou het grootste voordeel van een opgeruimd huis? 

“Ik ben ervan overtuigd dat er veel voordelen zitten aan een opgeruimd huis, maar één van de grootste voordelen is de rust en ruimte die je weer gaat ervaren in huis. Maar ook in je hoofd. In plaats van telkens geconfronteerd te worden met alles wat er nog moet gebeuren als je om je heen kijkt, zorg je ervoor dat thuis weer een plek wordt waar je je kunt ontspannen. En dan ga je ervaren wat een opgeruimde omgeving met je doet. Wanneer je huis namelijk rust en ruimte uitstraalt, je alleen de bezittingen om je heen hebt die je blij maken en het achter de kastdeuren ook nog eens netjes is, krijg jij de kans je tijd te besteden aan dat wat jij belangrijk vindt. Je maakt ruimte voor nieuwe ervaringen en de onrust die je voorheen voelde, is verleden tijd.” 

Rust en overzicht in huis - opruimen KonMari-methode - Maaike Fris

Je creëert rust en harmonie door het toepassen van de KonMari-methode. Wat is de grootste verstoring van rust en harmonie in huis?

“Het valt me vaak op dat de oorzaak ligt bij het feit dat veel items in huis geen vaste plek hebben waardoor het voelt als een eindeloos proces. Wanneer items geen vaste plek hebben is het gevolg daarvan dat ze gaan rondzwerven. Tijdens je wekelijkse opruimronde krijg je telkens weer diezelfde items in je handen en keer op keer denk je, ‘wat moet ik hiermee en waar laat ik het?’ Door dit soort spullen te clusteren en bij elkaar te bewaren en – het allerbelangrijkst – ze een vaste plek te geven, voorkom je dat er rommelplekken ontstaan in huis.” 

Move in Harmony. Je helpt mensen georganiseerd en soepel te verhuizen waardoor zij in de nieuwe woning echt opgeruimd en met een frisse start kunnen beginnen. Hoe ben je tot dit aanbod gekomen en welk pijnpunt van een verhuizing los jij voor en met ze op?

“Ik heb gemerkt dat in bepaalde fases van je leven, een opgeruimd huis je extra kan helpen en ondersteunen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat samenwonen, er een kleine op komst is… Dit inzicht kwam na mijn eerste jaar als opruimcoach, omdat ik steeds vaker mensen hielp in deze fases van hun leven. Ook een verhuizing is een nieuwe fase en dus hét perfecte moment om op te ruimen. Er komt veel op je af, er moet een hoop geregeld worden en het liefst wil je je aandacht richten op dat wat echt belangrijk is: je nieuwe huis. Wanneer je vóór je verhuizing opruimt, zorg je voor overzicht.

Je maakt een selectie van de spullen die meegaan naar het nieuwe huis en van overbodige spullen neem je afscheid. Zo voorkom je dat je maanden na de verhuizing nog steeds dozen aan het uitpakken bent met spullen die je liever niet mee had willen nemen. Met Move in Harmony kun je echt een frisse start maken en zorg je ervoor dat je je snel thuis voelt in jouw nieuwe huis omdat alle spullen waar je waarde aan hecht, daar mooi tot z’n recht komen.” 

Rome by studio KELLY - LAB ECO paint - Vestingh

Waar kunnen lezers vandaag nog mee beginnen als ze behoefte hebben aan rust en harmonie in huis?

“Begin met visualiseren van het eindresultaat: hoe zou jij willen dat het eruitziet als jouw huis helemaal is opgeruimd? Zie het als een moment voor jezelf en neem er ook de tijd voor. Ontspan en sluit je ogen, adem in en adem uit en laat dan je gedachten de vrije loop. Stel je jouw droominterieur voor. Hoe ziet jouw huis eruit als alles precies is zoals jij zou willen? Als alles zo is opgeruimd en opgeborgen naar jouw wensen? Wanneer je dan je ogen open doet, kun je opschrijven wat er in je opkwam. Denk aan de sfeer, kleuren en andere details. Vertaal dit vervolgens naar een moodboard en maak het concreet. Wanneer je namelijk jouw doel voor ogen hebt is het ook makkelijker om ernaar toe te werken. Het werkt daarom motiverend om jouw moodboard een mooie plek in jouw interieur te geven.”  

Wat is één van de grootste valkuilen bij het organiseren/opruimen?

“Naar mijn idee is opruimen per kamer in plaats van per categorie de grootste valkuil. Vaak zorgen we ervoor dat de kamer/ruimte op het oog netjes is, zonder echt inzicht te krijgen in de items die je daadwerkelijk allemaal bezit. In de praktijk betekent dit dat het netjes lijkt, maar het achter de kastdeuren nog steeds een rommeltje is. Eigenlijk zijn we dan alleen maar bezig geweest met het verplaatsen van spullen. Als je op deze manier opruimt, val je gauw in je oude patroon en is het binnen de kortste keren weer een troep. Mijn advies is om alles uit dezelfde categorie te verzamelen op één plek. Zo heb je meteen een goed overzicht en kun je vanaf dit punt beginnen met opruimen: focussen op wat je wilt houden en deze items een vaste plek geven in huis.”

Zelf aan de slag?

Wil jij ook meer rust en ruimte in huis en daarmee ook in je hoofd? Boek dan vrijblijvend een Taste of Harmony-sessie bij Maaike om de mogelijkheden te bespreken! 

Wil je liever eerst jouw interieur aanpakken om zo een opgeruimde omgeving te stimuleren? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een gericht interieurontwerp.