3 essentiële waarden die zorgen voor rust in je huis én in je hoofd

Afgelopen jaar was misschien wel het meest uitdagende jaar tot nu toe … mijn bedrijf groeide, we dachten en voerden 3 (privé) verbouwingen uit, we verhuisden, ik ging terug naar school en het allermooiste: onze lieve Bo voegde zich bij ons gezin!

Allemaal hele mooie dingen, maar als je me vraagt of het makkelijk was. Absoluut niet. Was het leuk? Ook niet altijd.

Maar het gaf me wel een heleboel inzichten. Ik heb bijvoorbeeld door de verhuizing (met kinderen) naar een bouwval en in de maanden erna geleerd dat het kunnen terugvallen op een fysiek rustpunt in mijn leven mijn grootste antistress middel is en dat ik pas rust in mijn hoofd heb wanneer thuis alles af is, helemaal klopt en precies past bij ons gezin(sleven). Thuis is waar ik rust vind.

Heel veel mensen willen die rust thuis voelen, maar ze krijgen het niet voor elkaar. Daarom deel ik 3 essentiële waarden om meer rust te creëren in je huis en in je hoofd voor low stress en high vibes! De 3 essentiële waarden zijn: veiligheid, identiteit en verbondenheid.

Interieur design traject - Heerhugowaard - Woonhuis - Zithoek japandi

VEILIGHEID

Een omgeving vol onrust en chaos kan ervoor zorgen dat jij je gestrest en/of onrustig voelt. Denk aan een rommelige woonkamer, onafgemaakte taken, je werkspullen die nog in het zicht liggen. Hierdoor kun je moeilijker ontspannen en ben je vooral alert in plaats van relaxed.

De waarde veiligheid gaat erom dat jij je veilig en thuis voelt in je eigen huis. Dit creëer je bijvoorbeeld door spullen een vaste plek te geven, zodat jij zonder na te denken alles kunt vinden en tot je beschikking hebt. Je weet waar alles is en dat geeft een veilig gevoel. Daarnaast scheelt het je een hoop stress, want je bent niet steeds alles kwijt ;). 

Door te zorgen voor deze veilige omgeving, creëer je meer rust en kom je eerder in standje ontspannen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld onbezorgd op de bank ploffen, sporten of andere leuke dingen doen. 

Kelly Olman - interieur designer

IDENTITEIT

Jouw (t)huis is een middel (net als kleding en auto’s) dat jou helpt om je identiteit uit te dragen. Een manier om jezelf zo zeker, op je gemak en energiek mogelijk te voelen! 

Het staat centraal in je leven en is onderdeel van je identiteit. Waarschijnlijk breng je veel tijd door thuis en daarom is het extra belangrijk dat deze omgeving weerspiegelt wie jij bent en vooral uitstraalt waar jij blij, rustig, energiek, relaxed of welke positieve emotie dan ook, van wordt.

Kijk eens vanuit jouw identiteit naar de inrichting van je huis. Hoe voelt het? Past het bij jou? Richt je niet op de nieuwste eettafel die net online is gekomen en waarbij het lijkt alsof iedereen ‘m wil hebben, maar richt je op jezelf. Dit soort externe prikkels moeten niet het begin zijn van de zoektocht naar jouw meest fijne thuis, het begint bij je identiteit. 

Interieur design traject - Heerhugowaard - Woonhuis - Eethoek met maatwerk

VERBONDENHEID

Thuis is de plek waar we ons leven opbouwen. Alleen, met een partner, waar jij je kinderen grootbrengt, mooie herinneringen maakt, vrienden en familie ontvangt … het is dan ook niet zo gek dat heel veel mensen moeite hebben om afscheid te nemen van een huis. Hoe blij ik ook ben met ons nieuwe huis, ik vond het ook best lastig om afscheid te nemen van het oude huis. 

Dit soort momenten en gebeurtenissen zijn allemaal met elkaar en met het huis verbonden. Een fijne omgeving draagt hieraan bij, het geeft je een gevoel van thuiskomen. En dit gevoel willen we allemaal wel, toch? In alle rust een boek kunnen lezen, een leuk etentje organiseren voor vrienden, spelletjes doen met de familie, spelen met de kinderen … wat jouw behoefte ook is, je huis moet hiermee in verbinding staan. Dat maakt van jouw huis een thuis. 

Ik ben benieuwd: heb jij weleens aan de hand van deze 3 essentiële waarden naar jouw huis gekeken? Ik hoop dat dit blogartikel jou helpt om meer rust te creëren in je huis én in je hoofd voor low stress en high vibes!