Maak jouw eigen mediterrane buitenbank in 5 stappen

Ken je dat gevoel nog? Dat je terugkwam van vakantie en het vakantiegevoel zo lang mogelijk wilde vasthouden? Wanneer je het geluk hebt over een tuin of terras te beschikken, heb ik de manier gevonden hoe je het hele jaar door zelf die fijne vakantiesfeer creëert… namelijk met een mediterrane buitenbank. En die kan jij zelf maken!

De twee dingen die ik het liefst doe op vakantie, zijn: genieten van de zon én nieuwe, leuke, sfeervolle plekjes ontdekken. De mediterrane interieurstijl heeft altijd een instant ontspannende reactie op mij. Dit bracht mij op het idee om onze tuin in deze sfeer in te richten. Inclusief een op maat gemaakte bank die qua maat, structuur en kleur helemaal naar eigen wens te maken is. Hoe? Met de volgende vijf stappen!

Maak jouw mediterrane buitenbank zelf met dit stappenplan
Foto: Kelly Interieurdesign
Wat heb je nodig?
  • 2/3 balken van verduurzaamd hout;
  • 30mm Jackoboard platen;
  • Wapeningsgaas;
  • Cementmortel;
  • Schuurmachine met fijn schuurpapier;
  • Primer voor de muurverf;
  • Muurverf geschikt voor buiten.

Mediterrane buitenbank maken stappenplan

STAP 1: HET FRAME

Afhankelijk van de ruimte die jij tot je beschikking hebt en de gewenste grootte van de bank, maak je een berekening van het hout dat je nodig hebt. Maak een frame op de gewenste maat met balken van verduurzaamd hout. Deze zijn zeer geschikt voor buitengebruik. Zorg ervoor dat de balken, met name bij het zitvlak, niet te ver uit elkaar liggen; zo houd je het zitvlak stevig.

STAP 2: AANKLEDING VAN HET FRAME

Het van houtgemaakte frame bekleed je vervolgens met Jackoboard platen. Dit zijn watervaste platen die het mogelijk maken de bank later te stuken. Deze platen worden ook vaak in badkamers en andere vochtige ruimtes gebruikt.

Mediterrane buitenbank maken stappenplan 2
Mediterrane buitenbank maken stappenplan 4

STAP 3: NADEN AFWERKEN

De verschillende (op maat gezaagde) Jackoboard platen verstevig je door de naden af te werken met wapeningsgaas. Dit zorgt ervoor dat de naden niet gaan scheuren.

STAP 4: STUKEN

Maak de cementmortel aan, zoals voorgeschreven op de verpakking. Tip: begin aan een zijde die het minst zichtbaar of belangrijk is. Zo kun je even wennen en uitvinden wat voor jou het best werkt. Cementmortel kun je bij iedere bouwmarkt kopen.

Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om op de ruwe randjes nog een extra laagje aan te brengen met een fijnere mortel. Dit is geen must, maar afhankelijk van wat voor uitstraling en praktische uitwerking je wilt.

STAP 5: KLEUR TOEVOEGEN

Kenmerkend voor de mediterrane stijl zijn de warme kleuren. Kleuren die je doen denken aan de zon, warmte of bijvoorbeeld het strand. Wij kozen voor een warme, grijze kleur (Light Gray van Farrow & Ball). Deze kleur lieten we mengen in de wallpaint van LAB PAINT; dit is een muurverf voor binnen en buiten. Omdat het nieuw stukwerk is, moet je wel eerst een laag wallprimer aanbrengen en vervolgens twee lagen wallpaint. Tip: geef de bank dezelfde kleur als de achterwand. Zo lijkt het in elkaar door te lopen en geef je de bank een extra luxe effect! Een mooi zitkussen met wat sierkussens, een plaid en mediterrane planten maken jouw mediterrane buitenruimte helemaal af.

Fijne vakantie in eigen tuin/terras!

Mediterrane buitenbank - sneeuw - zon
Foto: Kelly Interieurdesign