Een babykamer met een uitdaging. 

Misschien wel één van de leukste dingen die ik destijds heb mogen regelen tijdens mijn zwangerschap was het klaarmaken van de babykamer. Omdat wij volgend jaar pas een extra kamer kunnen creëren, moesten wij het even met een kleine babykamer doen. Vier vierkante meter (en een schuine wand) om precies te zijn. Dus niet alleen keuzestress voor kleuren, meubels en indeling, maar ook op zoek naar creatieve oplossingen en dubbele functies, want ondanks de beperkte ruimte wilde ik wel een volwaardige, volledige kamer voor de kleine.

Babykamer oker, zwart en wit - overzicht bovenaf

Slapen

Allereerst een bedje, het belangrijkste item in een babykamer. Vanwege de beperkte ruimte en de in verhouding grote afmetingen van een ledikant heb ik gekozen voor een ovale variant. Door de ronde vorm behoud je meer bewegingsvrijheid om het bedje heen en oogt het bovendien ook ruimtelijker. Een ander groot voordeel aan het gekozen bedje van Stokke is dat deze met je kindje mee groeit. Zo start je met een wiegje en kun je extra tussenstukken aanschaffen en toevoegen waardoor je in een handomdraai een ledikantje en weer later een peuterbed hebt. 

Babykamer oker, zwart en wit - overzicht

Verschonen

Verder wilde ik ook graag een verschoonplek in het kamertje. De beschikbare kamer kent niet alleen een beperking in grootte, maar ook in vorm. Zo heeft het een schuine wand en naast de deur een zeer klein nisje. Om de minimale ruimte in dit nisje toch te benutten, kozen wij ervoor zelf een commode te maken. Ik vond een smal kastje met de juiste hoogte, een lade en legplanken. Hierop hebben we een plank gemaakt die aan de ene kant mooi doorliep in de nis en aan de andere kant voldoende uitsteekt om er een trolley met de meest gebruikte spulletjes onder te schuiven. Zo zijn deze vaak wat rommelige spulletjes toch enigszins uit het zicht, maar schuif je ze tijdens het verschonen gemakkelijk tevoorschijn. Ook hier hebben we er voor gekozen om de zijkant van de bovenplank rond af te werken, waardoor je naast meer bewegingsvrijheid ook eenheid met het bedje creëert. Om het af te maken heb ik de standaard greepjes vervangen voor leren okergele greepjes.

Babykamer oker, zwart en wit - commode
Babykamer oker, zwart en wit - detail

Zitplek

In plaats van een stoel met enkel een zitfunctie koos ik voor een hocker met bergruimte. Dergelijke hockers vind je overal in alle soorten, maten en stijlen. Die van ons komt bij de IKEA vandaan en heeft een afneembare hoes. De beschikbare hoezen vond ik echter niet bij de kleuren en stoffen van onze babykamer passen dus ben ik op zoek gegaan naar een leuke stof. Deze stof heb ik met een nietpistool op de poef bevestigd, zodat de zitplek helemaal in de sfeer van het kamertje past. 

Babykamer oker, zwart en wit - detail accessoire
Babykamer oker, zwart en wit - detail behang

Sfeer

Tot slot de aankleding. Te veel kleur, print en accessoires toevoegen zal in een kleine ruimte snel benauwd aanvoelen. Daarom heb ik gekozen voor een kleurenpallet van twee neutrale kleuren: zwart en wit met één uitgesproken kleur, namelijk okergeel. Door zowel de kamer, meubels als alle accessoires van dit kleurenpallet te voorzien, behoud je naast een gezellige sfeer toch de rust. Om het geheel wel vrolijk te houden, heb ik één wand voorzien van een okergele lambrisering met een behang printje er boven. De overige wanden heb ik rustig wit gehouden evenals de gordijnen.

Al met al een geslaagd eindresultaat voor onze stoere Sam!