Wil jij een herfstproof interieur, maar vind je het lastig om hiermee van start te gaan? Aan de hand van vier tips, laat ik je zien hoe ik dit aanpakt.

Reliving

In de nieuwe herfst styling video die ik voor de Reliving binnenkijker serie opnam, koos ik voor een thema dat dicht bij mijn eigen stijl ligt: natuurlijke materialen en warme kleuren met behoud van die rustige, overzichtelijke sfeer. Uiteraard opnieuw met een touch of bohemian. In dit artikel laat ik zien hoe je de herfst in huis haalt. Ook dit keer heb ik enkel eigen en vintage items gebruik. Hiermee hoop ik jullie te stimuleren in het gebruik van tweedehands en duurzame items. Dit is namelijk nog leuker, uitdagender en unieker dan het aanschaffen van nieuwe items bij de grote warenhuizen waar iedereen zijn spulletjes vandaan haalt. 

De styling video voor Reliving komt zondag 4 oktober op de Instagram pagina van Reliving te staan. 

Herfstproof interieur in bruin tinten en natuurlijke materialen met Bohemian touch overzicht

Tip 1

Bepaal als eerst wat voor je basis (bank, kasten en tafels) je hebt/wilt. Welk van deze items wil je behouden en voor welke mag er iets nieuws komen? Een sterk ontwerp bestaat voor mij uit een goede basis die een geheel vormt. Dit straalt uiteindelijk eenheid en rust uit. Vooral wanneer je er voor kiest om in de accessoires en muur- of raambekleding voor uitgesproken kleuren te gaan. Ga voor deze basis items na of ze 1. bij de gewenste sfeer passen en 2. wel bij de overige basis meubels passen. Soms kom je tot de conclusie dat je een bepaald item misschien impulsief gekocht hebt, maar het niet een geheel met de overige basis items vormt. Kies er dan voor dit meubel te vervangen voor een meer passende variant. Je oude meubel biedt je natuurlijk aan via een van de verkoopplatformen. 

Herfst staat voor mij voor veel binnen zijn, kaarsjes en donkerder weer. In mijn interieur zie ik dan ook graag warmte, sfeer en behaaglijkheid terug. Ik koos daardoor voor een basis van donker bruine rotan (manou) meubels. Een aardse, sfeervolle basis is helemaal herfstproof

Herfstproof interieur in bruin tinten en natuurlijke materialen met Bohemian touch accessoires

Tip 2

Als je er uit bent welke basis je hebt of wilt, kun je gaan kijken welke sfeer je neer wil zetten. Bedenkt dan wel dat je basis hier binnen moet passen. Als jouw basis bijvoorbeeld bestaat uit donkere items van harde materialen, dan zal het een stuk lastiger zijn een Scandinavisch of Bohemian sfeertje neer te zetten. Gebruik om inspiratie op te doen meerdere kanalen. Pinterest is mijn all-time favorite, maar kijk daarnaast altijd of je inspiratie uit interieurboeken, tijdschriften en tv-programma’s of zelfs van Funda kunt halen. Kortom: probeer verschillende mogelijkheden uit, die brengen ook weer nieuwe inzichten.

Na de zomerperiode moeten we allemaal even wennen aan het minder buiten zijn. Een perfect moment om de natuur naar binnen te halen. Ik koos er voor die warme, donkere herfstproof sfeer in huis te halen. 

Zeegras hanglampen kap herfst interieur bohemian

Tip 3

Ga aan de slag met een stappenplan! En dan bedoel ik geen document van 6 kantjes, maar gewoon een gericht, praktisch stappenplan van 1 A4’tje levert al veel op. Vaak zie ik dat mensen het overzicht kwijt zijn en ‘maar gewoon kopen’. Het nadeel hiervan is dat je vaker een miskoop doet. Iets kan in de winkel namelijk erg leuk lijken, maar bij thuiskomst helemaal niet in het geheel te passen of te groot/te klein te zijn. Door met een stappenplan te werken, help je jezelf overzicht te behouden en keuzes te maken. Het stappenplan maak je nadat je voldoende beeld hebt bij de sfeer die je neer wil zetten en de basis die je al hebt. Zo weet je precies welke ruimtes je nog kunt vullen (incl. afmetingen) en wat voor soort items je nog nodig hebt. Dit noteer je in je stappenplan, zodat je tijdens het shoppen kunt terugvallen op ‘wat heb ik nodig’  incl. praktische zaken als afmetingen, materialen en kleuren. 

Dit deed ik:

In mijn stappenplan stonden bijvoorbeeld alle items vermeld die ik nodig had met de volgende toelichting:

  • kleurenpallet: bruin, beige, zwart;
  • materialen: zo veel mogelijk natuurlijk;
  • structuren: zacht en aaibaar.

Zie je een item dat je erg leuk vindt, maar niet binnen je plan past? Sla ‘m voor dit project, maar sla het op voor een andere keer. 

Herfstproof interieur in bruin tinten en natuurlijke materialen met Bohemian touch spiegel

Tip 4

Geef er jouw persoonlijke draai aan. De plaatjes in magazines, op TV of Instagram zijn prachtig, maar ook in die woningen wordt gewoon geleefd en ziet het er vaker niet dan wel zo uit als op het fotomomentje. Houd dit in je achterhoofd. Je wilt het mooi maken, maar houd het ook praktisch. Een open kast vol prachtige accessoires staat mooi, maar als je weet dat je niet van het opruimen bent en zo iets binnen no time een rommeltje is, doe het dan niet. Je zal je er alleen maar aan gaan storen en dat is juist wat je niet wil bereiken. Thuis is een plek waar je tot rust moet kunnen komen, waardoor je nieuwe energie en inspiratie vindt en je kunt genieten van de dingen die er toe doen. Houd het dus praktisch!

Hulp nodig?

En kom je er met deze tips nog niet helemaal uit? Ik help je graag bij het bepalen van de sfeer, opstellen van een stappenplan of complete begeleiding van jouw project. Stel je vraag of vraag vrijblijvend een offerte aan via info@kellyinterieurdesign.nl of via het contactformulier

Herfstproof interieur in bruin tinten en natuurlijke materialen met Bohemian touch hoekje