Dat vintage goed samengaat met een stijlvol, modern interieur ga ik je in deze (foto)blog laten zien. Om je heen zie je dat steeds meer merken, ontwerpers en bedrijven voor duurzaam gaan. Iets wat eerst voor vele een ‘ver van mijn bed show’ was, wordt steeds meer normaal.

Wist je dat meubels gemiddeld om de 3-4 jaar moeten worden vervangen. En hoewel de industrie zichzelf voordoet als milieuvriendelijk, wordt in de praktijk slechts 1% van alle meubilair gerecycled. Het minste wat wij voor onze (klein)kinderen kunnen doen, is zorgen dat zij kunnen genieten van een mooiere, gezondere en leukere wereld dan wij nu doen door een beetje bewuster met onze aankopen om te gaan. 

TIP: een platform dat bovenstaande uitdaging perfect heeft begrepen, is Reliving. Bijna vier jaar geleden leerde ik Founders Jody en Ananda kennen en sindsdien ben ik altijd enthousiast gebleven. 

Reliving is een marktplaats voor tweedehands design & vintage meubels. Ontstaan vanuit een duurzame missie om meubels een tweede leven te geven, met als doel te laten zien dat er genoeg mooie producten zijn waar we ons huis mee kunnen inrichten en zo fast furniture tegen te gaan.

Je vindt er echte parels van Artifort, Ligne Roset en bijvoorbeeld Thonet, maar inmiddels ook een collectie van moderne merken als Ikea en Westwing.

Benieuwd hoe je deze vintage items een mooi podium in je interieur kunt geven? 

First things first!

Begin met plan van aanpak om miskopen (zonde voor jou en voor het milieu) te voorkomen. 

  • Bedenk vooraf welke materialen je wil gebruiken in de ruimte. Houd je daar ook aan bij het zoeken naar vintage items, ook al zijn die vaak wat meer search skills. Blijf bij het plan. Dit zorgt er voor dat jouw items uiteindelijk een geheel vormen.
  • Combineer oude items met karakter, met nieuwe items en een frisse look. Dit maakt het geheel uiteindelijk fris en modern. 

 

Zo verwerk je vintage items in je interieur

Eethoek

Voor vele het hart van het huis: de eethoek. Vaak gecombineerd met een open keuken om zo gezellig mogelijk te genieten van het zondagse ontbijt, de vrijdagmiddagborrel met vrienden en gezellige diner avonden. Juist dit is een leuke ruimte waarin je gebruik kunt maken van duurzame keuzes en hergebruik.

Al is het maar omdat de belangrijkste accessoires in deze ruimte, namelijk servies en tafelwaren, gemakkelijk schoon te krijgen zijn voor een nieuw en fris gevoel. Daarnaast is een eettafel vaak een van de grotere investeringen onder het meubilair, waardoor men er vaak net iets zuiniger op is en het prima mee kan voor een tweede of derde ronde. 

Tafelservies vintage op een moderne manier gebruiken

Hier zie je dat ik koos voor tafelservies in mooie aardetinten gecombineerd met een accentkleur (mosgroen) en eenvoudig wit. Juist de mix van verschillende kleuren en structuren houdt de tafel spanend, maar het blijft door het kleuren’plan’ wel een geheel. 

Mooie vintage barkrukken met gevlochten zitting in een nieuw jasje gestoken

Deze krukken met gevlochten zitting zijn een echte klassieker. Je kent ze nog wel van vroeger bij familie in huis, of juist de moderne versie die je tegenwoordig weer veel ziet met het teakhout. Door de krukken een nieuw likje verf te geven, zien ze er weer fris uit en haal je niet alleen een item met karakter in huis, maar ook met je eigen handtekening er op. 

 

De zithoek

In de zithoek kun je het groots aanpakken met een mooie vintage design bank of klein beginnen door bijvoorbeeld de verlichting (armaturen) of bijzettafel(s) vintage aan te schaffen. Denk bij de laatste vooral out of the box. Niet alleen boomstammen, pallets of betonblokken zijn leuk om als tafel te hergebruiken, maar ook een oude gereedschapskist of koffers kunnen dienst doen als tafeltje(s). 

Oude materialenkist als salontafel

Deze oude kist is ideaal als salontafel. Niet alleen door het goed te gebruiken model, maar nog meer door de hoeveelheid bergruimte voor spulletjes die je niet in het zicht wilt. Ik gaf de kist een licht beige kleur uit mijn eigen kleurencollectie. Met de ecologische verf van Vesting (eerst de multiprimer in dezelfde kleur). Dezelfde kleur als de muur, waardoor het extra rust uitstraalt en er fris uit ziet in plaats van oud (wat overigens ook zeker charme heeft!)

De kinderkamer

De kinderkamer leent zich prima voor hergebruik. Er is vast nog wel een tante, vriendin of zus van een kennis die de fase van jouw kindje ontgroeit is en bepaalde meubels heeft die je kunt overnemen. Een nieuw likje verf is misschien niet eens altijd nodig. 

Kinderkamertje kleine ruimte effectief indelen

In het slaapkamertje hierboven zijn zowel het bedje als de stoel, mand en klamboe niet nieuw aangeschaft. Door creatief te denken en iets meer tijd in de zoektocht te steken, bespaar je niet alleen geld, maar spaar je ook het milieu. 

Vintage bohemian in je tuin

En natuurlijk leent ook de buitenruimte zich prima voor een ‘beter dan nieuw’ inrichting, zoals hieronder. Hier gingen we voor een frisse uitstraling met natuurlijke materialen. Het kamerscherm, de wandschaal en lampionnen zijn tweedehands. Net als de grote bloempot die een nieuw kleurtje kreeg. 

Styling buitenruimte overkapping riet en rotan

Op zoek naar nog meer interieur inspiratie?

Op mijn Instagram account deel ik tips, inspiratie en informatie. Zie ik je daar?

Liefs,

Kelly