Misschien werk je sinds deze week verplicht thuis, maar misschien werkte je al vaker thuis en worstel je nog met het creëren van een prettig en inspirerend interieur voor jouw thuiswerkplek. Thuiswerken kent vele voordelen als je voor jezelf een prettige werkplek weet te creëren. In deze blog, geef ik je wat tips voor een fijne thuiswerkplek. Lukt het neerzetten van een fijne thuiswerkplek met deze tips niet of besteed je het gewoon liever uit? Dan is mijn online interieuradvies een oplossing. Na een online intake maak ik een praktisch en snel uitvoerbaar (stappen)plan voor je en kun je eenvoudig aan de slag. 

Interieuradvies thuiswerkplek - Kelly Interieurdesign

De sfeer bepalen

Ga eerst op zoek naar jouw favoriete stijl voor je thuiswerkplek. Als je dit namelijk eerst doet, laat je je nog niet belemmeren door beperkingen van de ruimte. Denk bij het zoeken naar beelden dus niet te veel na, maar sla op Pinterest, Instagram of welke zoekmachine dan ook alle plaatje op die je interesse wekken. Wanneer je voldoende sfeerbeelden hebt verzameld kun je gaan kijken of je een lijn kunt ontdekken in je voorkeurafbeeldingen. Zo houd ik bijvoorbeeld erg van natuurlijke materialen en zachte kleuren, maar ik ken zat mensen die juist een prettig gevoel krijgen bij stimulerende kleuren en prints of juist een strak interieur zonder te veel afleiding. Juist omdat je bij je thuiswerkplek geen rekening hoeft te houden met je collega’s, kun je de ruimte helemaal aanpassen aan jouw persoonlijke wensen, zodat je je productiviteit optimaal stimuleert. Op zoek naar inspiratie? Op een van mijn Pinterest borden heb ik de leukste thuiswerkplek inspiratiebeelden voor je verzameld. 

Interieur werkplek slaapkamer

Locatie bepalen

Het meest bepalende aspect bij een thuiswerkplek is de locatie die je kunt gebruiken. Natuurlijk is het ideaal als je gezegend bent met een leegstaande kamer waar je een werkkamer van kunt maken, maar lang niet iedereen beschikt over deze luxe. Of misschien vindt je het wel helemaal niet prettig om in een afgesloten kamer te zitten en vindt je meer inspiratie en productiviteit aan de keukentafel of in de woonkamer. Bedenk dus goed waar jij je werkplek wilt creëren. Ook als je niet beschikt over zeeën vrije ruimte, is er altijd wel een oplossing te bedenken. Ook hiervoor kun je kanalen als Pinterest en Instagram gebruiken. Zo zie je de meest creatieve locaties voor thuiswerkplekken voorbij komen, zoals een open trapkast, in de slaapkamer, in een vensterbank die extra verdiept is. Dit zijn slechts enkele voorbeelden en er is altijd een oplossing voor jou te bedenken. 

Interieuradvies - thuiswerkplek - Kelly Interieurdesign

Inrichting

Heb je de locatie van je thuiswerkplek bepaald? Dan kun je gaan nadenken over de inrichting. Hoe je je thuiswerkplek gaat indelen is volledig afhankelijk van de mogelijkheden en beperkingen van de ruimte. Heb je bijvoorbeeld wel of geen aparte werkplek? Is er ruimte voor een vast bureau of moet je op zoek naar een inklapbaar model om ruimte te besparen? Is het een plek met veel of weinig lichtinval en welk kleurenpallet past daar dan bij?  Vragen die voor iedereen een persoonlijke uitkomst geven en vrij lastig kunnen zijn. Neem hier dan ook goed de tijd voor als je zelf deze invulling wilt verzorgen of geef dit onderdeel uit handen. 

Interieur - meisjeskamer

Opbergen 

Tenzij je beschikt over een grote apart werkkamer is het belangrijk na te denken over bergruimte. Het is namelijk prettig om thuis te werken, want zo kun je makkelijker werk en privé combineren, maar je wilt beide wel gescheiden houden. Dus ben je klaar met werk, wil je het ook kunnen ‘wegleggen’ en niet continue herinnert worden aan het werk dat er letterlijk en figuurlijk nog ligt. Gelukkig zijn er talloze type opbergers en zijn deze ook in alle stijlen te vinden. Uiteraard is het hierbij eerst van belang te inventariseren wat voor type werk je wilt opbergen. Een accountant zal bijvoorbeeld voornamelijk veel papier willen opbergen, terwijl ik ook blikken verf (uit het zicht) wil opbergen. Afhankelijk van je behoeften kun je op zoek gaan naar manden, A-4 bakken, kastjes of andere opbergers in jouw gewenste stijl. Vind je dit lastig? Dan kun je ook mijn hulp inschakelen. 

Praktische tips 

Tot slot wat praktische tips om de productiviteit middels het interieur van je thuiswerkplek te verbeteren!

 

  • Werk je achter een laptop? Probeer dan elke twee uur even afstand van je scherm te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je een telefoontje pleegt of loop even een rondje buiten om nieuwe energie op te doen;
  • Als je beschikt over een lege wand, prikbord of kurkwand kun je deze gebruiken als inspiratiemuur. Maak hier je real life Pinterest bord van en raak tijdens het werk geinspireerd;
  • Voeg groen toe aan je werkplek! Het toevoegen van planten en bloemen kan je productiviteit met wel 15% verhogen volgens onderzoek door de Universiteit van Cardiff. Meteen een goede reden om de locale bloemenwinkel die het nu zwaar heeft door het coronavirus te steunen;
  • Wanneer je kiest voor losse opbergers, zorg er dan voor dat deze ook direct als decoratie item dienen. Zo hebben ze naast een praktische functie ook direct een sfeerverhogend factor, zonder dat je te veel items verzameld die geen functie hebben, maar wel kunnen afleiden.